fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption
Studiu - 90 la suta dintre copiii cu autism

Studiu: La 90% dintre copiii de 2-3 ani diagnosticați cu o formă de autism, principalele cauze sunt televizorul, mobilul sau tableta

Un studiu făcut de Centrul de copii cu autism arată că la 90% dintre copiii de 2-3 ani diagnosticați cu o formă de autism, factorul declanșator este vizionarea excesivă a programelor Tv sau a altor forme de realitate virtuală.

„Dacă aparent 5 ore pe zi de vizionare ar trebui „să nu fie” un fapt îngrijorător, în cazul copiilor, și mai ales a copiilor mici cu vârste cuprinse între 0 și 2 ani, consumul de Tv este foarte dăunător, ajungându-se în marea majoritate a cazurilor în care cei mici au fost lăsați în medie 5 ore pe zi în fața mediilor virtuale, la diagnostice de dezvoltare psiho-motrică, întârziere în apariția și dezvoltarea limbajului, tulburare de opoziție și/sau comportament, și, mai grav, de ADHD sau autism”, a declarant în cadrul unei conferințe de presă Marius Zamfir, psiholog și coordonator Centru pentru copii cu autism.

În acest context, Centru pentru copii cu autism au lansat campania „Stop autism virtual!”, care își propune conștientizarea cauzelor grave ale vizionării TV, în rândul copiiilor cu vârste cuprinse între 0 și 2 ani.

„L-am numit autism deoarece are simptome specifice copiilor cu autism. Simptome perfect identice. Este aproape imposibil să faci diagnosticul diferențiat dacă are sau nu are autism virtual sau autism classic pentru că simptomele sunt perfect la fel. Simptomele autismului sunt lipsa reciprocității sociale, lipsa contactului vizual, lipsa dezvoltării limbajului, prin lipsa jocului și mai ales a jocului social, de rol în care copilul se preface că este ceva sau că face ceva și jocurile stereotipe și repetitive”, a adăugat Marius Zamfir.

Psihologul a explicat că acesta este un fenomen în creștere și că în 90% din cazuri, părinții au recunoscut că cei mici petrec 4-5 ore în fața televizorului.

Citește și: 7 chei pentru limitarea timpului copiilor pe smartphone

„Acesta este un fenomen de care eu mă lovesc în peste 90% din cazurile noi. Aproape că nu am mai întâlnit părinte – în momentul în care mă sună că are o problemă cu copilul care să nu-mi confirme acest lucru. Prima întrebare este cât a petrecut copilul în mediul virtual în perioada 0-2 ani. La peste 90% din cazuri părinții îmi spun că 4-5 ore. Televizorul poate fi factor declanșator sau factor agravant. Diferența dintre autism clasic și cel virtual este că acolo vorbim de o distrugere și o nedezvoltare neurologică cauzată de factori biologici. În general distrugerea este ireversibilă. Pe zonele acelea nu se mai formează sinapse, pe când în cazul acesta este vorba despre nestimulare, nedezvoltare corespunzătoare și a ariilor neuronale”, a explicat Zamfir.

În anul 2008, Academia Americană de pediatrie a recomandat că accesul la tehnologie și dispozitivele multimedia pentru copiii cu vârstele între 0-2 ani să fie restricționat complet, pentru copiii între 3 și 6 ani să fie restricționat la o oră pe zi, iar cei între 6 și 12 ani să vizualizeze programe Tv maximum două ore pe zi.

 

Sursă: https://www.mediafax.ro/

Leave a Reply