Pregătirea pentru viața de familie!
Ce condiții ar trebui să îndeplinești ca să fii pregătit pentru viața de familie?
O anumită vârstă sau o moștenire culturală din familia de origine sunt suficiente? Ce ar mai trebui să nu lipsească? În cadrul acestui nou episod, dorim să vă încurajăm la a parcurge o perioadă de pregătire premaritală! Cu certitudine, orice timp investit în acest scop va fi doar în beneficiul dumneavoastră!
Iată ce a scris dr. Dimitry Semenik, în cartea sa Divorțul: cum îl prevenim, cum îl depășim apărută la editura Sophia: „…atitudinea incorectă față de instituția familiei apare deoarece copiii, care în general cresc la creșă, la grădiniță, la școală, nu văd familie în deplinătatea cuvântului, pentru că stau în familie doar câteva ore pe zi, cu părinții comunică dezastruos de puțin și practic nu iau parte la activitățile comune. Și părinții trăiesc adeseori în familii diferite. Ceea ce vreau să spun este că omul crescut într-o asemenea situație pur și simplu nu are de unde să ia un model corect de clădire a relațiilor familiale.
Când dăm copilul la școală, acolo se verifică în mod obligatoriu dacă este pregătit pentru școală: dacă știe să scrie, să citească, dacă e gata să asculte și să recepteze informația, dacă poate să șadă liniștit vreme îndelungată, în ce măsură înțelege corect ceea ce spune învățătoarea. În funcție de pregătirea copilului, este luat într-o clasă de nivel corespunzător.
La fel stau lucrurile în privința oricăror probleme importante, iar viața familială este cea mai importantă componentă a vieții noastre, și ca atare trebuie neapărat să ne pregătim pentru ea atât bărbații, cât și femeile. Eu cred că lucrul acesta este valabil în cea mai mare măsură pentru femei, pentru că bărbatul este în mod organic mai axat pe lumea exterioară, pe realizarea socială, pe atingerea „scopurilor exterioare”. Sarcina femeii este de a organiza familia, de a crea atmosfera, de a ajuta la realizarea unui climat lăuntric frumos.”
Înainte de a păși înspre viața de familie, asigură-te că te-ai pregătit!
Nu te baza numai pe ceea ce știi instinctiv. Sau poate pe ceea ce ai învățat prin observarea vieții conjugale a părinților. Întâi de toate, este esențial să citești ceea ce considerăm că reprezintă „manualul de instrucțiuni” al familiei creștine – Sf. Scriptură. Părintele tău duhovnic te va îndruma și îți va oferi răspunsuri la întrebări. Apoi – tot cu sprijinul lui – poți accesa multe resurse existente astăzi: cursuri de consiliere premaritale, informații corecte despre viața de familie etc. Investește timp și energie pentru a profita de toate acestea. Apoi – deosebit de important – pășește în viața de familie de pe poziția de bun creștin, ancorat într-o comunitate parohială a Bisericii. Aceasta va constitui pentru tine și pentru familia ta o resursă esențială în toți anii care vor urma.