fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption
Obționale școalare

Opționale școalare – Ce să aleg?

Nici nu am început bine anul școlar că „săracii” copii au început să fie bombardați cu activități și opționale. Părintele modern din ziua de astăzi știe foarte bine că programul lui este încărcat, nu are foarte mult timp să îi dedice copilului, așa că cel mai bine îl înscrie la opționale și în timpul gradiniței sau al școlii, și după terminarea orelor. Să învețe copilul câte un pic de toate, apoi când va fi mare, v-a alege el ce crede că i se potrivește. Sau să aibă activități constructive, educative, să fie și el cu ceilalți colegi ai săi.

Engleză, șah, dansuri, minute de mișcare, muzică, fotbal, balet, pian și multe altele. Foarte bune multe dintre ele. Poate că unii copiii chiar vor avea dintre acestea meseria lor în viață. Însă țineți cont de un lucru: oricât de bune sunt toate, copilul e copil. Nu-i furați copilăria. Lăsați-l să zburde pe afară, petreceți timp frumos împreună. Nu merită nici câțiva bani câștigați în plus „ca să nu-i lipsească nimic”, nici poate excursii și lucruri scumpe. Ei au nevoie de dragoste și de timp. Cu astea vor rămâne.

Citește și: Adaptarea la grădiniță

Ați auzit vreodată părinți zicând: „Ce bine era când erați voi mici… și ce repede a trecut…”.

Nu lăsați timpul să treacă pe lângă voi. Nu veți putea rezista să trăiți cu regretul acesta toată viața. Anii care trec, nu se mai întorc. Cine știe dacă vă veți putea bucura de nepoți sau nu. Dacă vă veți înțelege bine cu nora sau ginerele ca să vă permită să stați aproape de nepoți. Cine știe la ce distanță mare vor pleca în lumea asta și cât de des sau de rar vă veți putea întâlni… Ziua de mâine nu e a noastră. Nu știm noi vremurile și soroacele, așa cum este scris în Sfânta Scriptura. Prețuiți momentele care vă stau înainte acum, creați amintiri frumoase.

Știați că timpul petrecut împreună și ieșirile sunt cele care crează în sufletul omului cele mai frumoase amintiri? Da, cu ele veți rămâne! Atunci profitați.

 

Opțional de engleză?

Se merită să dau banii, se întreabă părinții… După mine e un obțional foarte bun, copiii învață multe lucruri. Este esențial să știi limba engleză în ziua de azi. Pe youtube copiii au acces la foarte multe desene animate în limba engleză, însă ei nu înțeleg mare lucru din ce se spune acolo. Cântă, dar nu știu ce cântă. Obționalul de la grădiniță îi poate ajuta în acest sens.

Opțional de șah?

Șahul îți dezvoltă intelectul, răbdarea, inteligența. Este un joc frumos. Vă sfătuiesc însă un lucru, ca să nu „aruncați cu banii în vânt”. Toată lumea are un șah acasă. Încercați să jucați în familie, vedeți dacă copilul dumneavoastră este interesat. Vedeți dacă i-ar plăcea. Dacă nu, se poate duce, doar din „spiritul de turmă”, de dragul de a fi alături de colegi.

Opționalul de sport?

Sportul este absolut necesar în zilele noastre, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Cam toți suntem destul de sedentari, iar asta afectează destul de mult sănătatea noastră. E minunat dacă puteți observa cât de devreme dacă copilul vostru are o înclinație către un sport anume, ca să puteți să-l trimiteți să-l practice alături de un profesor specialist. Dacă nu are o înclinație anume, vă îndemn cu toată căldura să vă faceți ora de sport în familie. Frumos și sănătos pentru toți membri familiei.

Citește și: Scopul educației

Opționalul de muzică? Ce să aleg totuși?

Dragă părinte, tu știi cel mai bine la ce este bun fiul sau fiica ta. Petreci cel mai mult timp cu el. Străduiește-te să-i descoperi cât mai rapid calitățile și încurajează-l să muncească în acea direcție. Și noi dacă încercăm să facem multe lucruri deodată, ne vom epuiza și cel mai probabil nu vom depăși un anumit nivel. Un talent, sau o performanță presupune timp, consecvență, efort de voință.

Investește cu cap!

 

Cristina Turbuțan

Leave a Reply