fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption
noul an scolar

Noul an școlar cu mari emoții pentru copii și părinți

Prima zi de școală. Emoții mari pentru tine și pentru copilul tău. Un nou an școlar, poate colegi noi, un ghiozdan cu rechizite noi, așteptări noi… o mulțime de lucruri noi de care poate copilul tău este entuziasmat. Sau nu?!

Iată câteva lucruri pe care le-ai putea face ca să-ți ajuți copilul să depășească cu bine acest moment:

  1. Împărtășește cu copilul tău, propriile experiențe din primul an de școală!

Prezintă-i situații frecvente cu care se va confruntă și el: colegi care îi vor plăcea, colegi cu care nu se va înțelege, materii care i se vor părea plictisitoare, oboseală spre sfârșitul săptămânii, teme și proiecte care trebuie terminate la timp etc.

 

2. Încearcă să te implici cât de mult în viața de școlar a copilului

Fii prezent la cât mai multe ședințe cu părinții și reuniuni, înscrie-te cu adresa de email pe grupul școlii dacă există așa ceva, propune-te ca voluntar în diferite activități desfășurate la nivel de școală etc.

 

3. Caută să ajungi mai repede cu câteva minute pentru a-l aștepta și a-l lua de la ore.

Încet, încet poți identifica copiii care locuiesc în apropiere, cu care ar putea să se împrietenească și să iasă la plimbare pe viitor.

 

4. Ajută-l să își cunoască punctele forte și propriile valori.

Încă de la primele sale contacte sociale, în noua clasă va fi întrebat “cine ești?” sau i se va cere să spună despre el câte ceva.

 

5. Ajută-ți copilul să își cunoască punctele slabe

și să își formeze tactici de a trece cu bine peste situații în care acestea vor ieși la iveală. Este rușinos? Încurajează-l să își invingă acest minus. La școală toți copiii sunt egali, toți au aceeași vârstă, cât de cât aceleași cunoștințe. Nu este nimic rușinos să mai greșești, să nu știi ceva, etc. Încurajează-l să adreseze întrebări și să caute răspunsuri. Tot timpul vor avea de câștigat în viață astfel de oameni!

 

6. Formează-i copilului un program

pentru atunci când se întoarce de la școală, dar și un program pe care să-l respecți privind rutina de seară și de dimineață. Aceasta îl va ajuta să fie mereu ordonat și practic în viață.

7. Învață-l să își facă temele singur, rolul tău fiind să le verifici la final.

8. Ajută-l să înteleagă ca întotdeauna cadrul didactic va fi un aliat și o persoană de încredere, o persoană matură de la care are tot timpul de învățat.

Leave a Reply