fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption
Înapoi la școală

Înapoi la școală

„Bună dimineața dragi părinți și elevi! Vă spunem Bun venit în noul an școlar!” Și de acolo începe totul… Steresul și alergătura părinților, activități peste activități, perioada de acomodare, colegi noi, poate profesori sau învățători noi. Oricum ideea este că, copilul nu are de ales. TREBUIE SĂ SE ADAPTEZE! Mama și tata vor merge la serviciu și copilul nu poate rămânea acasă singur.

Dragi părinți în cele ce urmează am vrea să luăm în considerare câteva aspecte ce țin de pregătirea și adaptarea copilului în noul an școlar.

  1. Școala este serviciul copilului

De câte ori nu ați auzit copii spunând: „Eu de ce nu pot merge la servici cu tine? Doar am mai crescut!”. Dacă copilul va percepe că școala este serviciul lui, atunci în capul lui se va schimba optica total. Elevul primește ca recompensă pentru ceea ce a învățat note sau calificative, părinții primesc bani pentru munca depusă ca să poată cumpăra cele necesare familiei. Copiii nu primesc bani, pentru că, deocamdată, nu știu să-i administreze. Însă acum se pregătesc pentru viață, pentru viitorul lor servici, unde vor fi plătiți și ei pentru munca lor.

Citește și: Adaptarea la grădiniță

  1. Profesorii sau învățătorii sunt prietenii copiilor, nu dușmanii care în loc de timp liber le dau să facă lecții și să citească

Dacă copiii înțeleg corect rolul pe care îl au dascălii, atunci vor avea toate șansele să se împrietenească cu ei și să iubească școala și cartea. Altfel va fi o povară pentru ei și le va fi cu atât mai greu să reușească să învețe, să-și facă temele singuri, etc. Genul acesta de elevi vor trebui tot timpul împinși de la spate și niciodată nu vor învăța mai nimic. Iar când vor realiza mai multe vor spune: „Mie nu prea mi-a plăcut școala”. Însă de ce? Nu au un răspuns. ATENȚIE! Totul pleacă de la voi, părinților!

  1. Să-ți faci prieteni noi, înseamnă să te îmbogățești sufletește!

Noi oamenii ne atașăm de oameni. Suferim atunci când un prieten drag se mută într-o altă localitate și nu mai avem ocazia să ne vedem sau să ne auzim atât de des. La fel sunt și copiii. Dacă își schimbă dintr-o dată colectivul, sau locul, au nevoie de un timp ca ei să se acomodeze. Este importantă aici și implicația noastră ca și părinți. Poveștile noastre de viață, înțelegerea pe care le-o putem acorda. Și mai mult decât atât văd importantă explicația că toate lucrurile sunt trecătoare. Oamenii vin și se duc. Important este ceea ce noi putem lua bun de la ei, și cum ne putem petrece timpul împreună cât mai frumos.

Citește și: Scopul educației

Dragi părinți, fiți înțelepți în ce privește educația. Puneți-vă în locul copilului. Vedeți de ce resping anumite lucruri, de ce le plac altele! Ei nu sunt niște roboți care doar execută ce li se cere. Au sentimente pe care încă nu știu să și le controleze, să și le exprime. Voi sunteți mentorul lor. Care este rolul unui mentor? Vă îndemn să meditați la aceste lucruri și să nu lăsați în voia sorții educația copiilor voștri!

Dacă ți-a plăcut articolul, sau simți că ți-a fost de folos, lasă-ne un comentariu. Mulțumim!

 

Cristina Turbuțan

Leave a Reply