fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption
mos nicolae

În ce țări se mai sărbătorește Sfântul Nicolae?

În Romania, dar și în Europa ziua de Sfântul Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile. De regula, în fiecare familie copiii primesc dulciuri în ghetuțe, dacă acestea sunt curățate și ei au fost cuminți. Dacă nu, riscă să primească o nuia. 😊 Ca semn că nu au fost prea ascultători de părinți.

Sfântul Nicolae în Asia Mică

Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, este numit şi Tatăl Spiritual al locuitorilor din Beit-Jala, lângă Betleem, Palestina. Această mică localitate (14.500 locuitori) este una şi aceeaşi cu aşezarea Galem menţionată în Vechiul Testament. Există aici o comunitate continuă de creştini de 2000 de ani. Locuitorii îl îndrăgesc atât de mult pe Mar Nicola (cum este numit acolo), încât a devenit patronul creştinilor din oraş, sfântul protector al localităţii. Aproape fiecare familie creştină din Beit-Jala are un Nicola în famile.

Un alt loc unde se cinsteşte ziua Sfântului Nicolae prin mare pelerinaj este Bari – Italia.

Bari, oraşul situat pe ţărmul Mării Adriatice, în sud-estul peninsulei, este un important loc de pelerinaj întrucât aici se află biserica ce adăposteşte moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni.

Potrivit legendelor, sfântul Nicolae, trecând prin oraş în drumul său spre Roma, a ales Bari drept loc pentru înmormântarea sa. Bari este un important centru de pelerinaj atât pentru italieni, cât şi pentru creştinii ortodocşii din estul Europei.

 

Sfântul Nicolae în Belgia şi Luxemburg

Pe 6 decembrie, este sărbătoare şi în Belgia şi Luxemburg, unde copiii îşi aşează ghetuţele în faţa uşii şi se pun la culcare așteptând să primească cadouri, potrivit purtării lor pe tot parcursul anului.

Moş Nicolae este foarte iubit de copiii austrieci, care-l ştiu ca pe un moşneag înveşmântat asemenea unui episcop, cu haine lungi şi mitră pe cap, pe care Dumnzeu se îndură să-l lase pe pământ pentru a arăta copiilor ascultători generozitatea Lui. El are o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici şi călătoreşte alături de Krampus,o fiinţă înspăimântătoare,care ţine în mână o nuia cu care-i ameninţă pe micuţii care nu au dat ascultare părinţilor.

 

Sfântul Nicolae în Olanda și Statele Unite

După reforma protestantă din secolul al XVI-lea, sărbătoarea Sfântului Nicolae a fost abolită în unele ţări din Europa. În Olanda, s-a păstrat, iar atunci când olandezii au emigrat în Statele Unite ale Americii, s-a răspândit și acolo acest vechi obicei catolic de a-l celebra pe sfânt. Între timp, pentru americani, Sinterklaas sau Sfântul Nicolae a devenit rapid Santa Claus de astăzi.

Leave a Reply