Implicarea copilului în activitățile casnice
Poate una dintre cele mai mari carențe în educația copiilor de astăzi este că tot mai mulți devin experți în a pierde vremea pe internet sau la televizor. De vină suntem în foarte multe cazuri noi, părinții lor. Dar ce putem face pentru a schimba situația? În cadrul acestui nou articol, dorim să vă încurajăm să oferiți sarcini casnice copilului dumneavoastră! Nu vorbim aici despre a-l exploata prin muncă sau de a-i ocupa tot timpul liber rămas după școală, dar evidențiem faptul că este absolut necesar ca de mic copilul să aibă ceva de făcut în propria locuință.
Iată ce afirma autorul cărţii Sufletul copilului vostru, tradusă de Adrian Tănăsescu-Vlas la Editura Sophia, București, 2017 (pp. 296-302):
„Înainte de a începe să-l obișnuim pe copil cu treburile casnice, trebuie să avem o idee clară despre scopul pe care îl urmărim prin aceasta. …Copilul simte întotdeauna dacă face sau nu ceva util (pentru el sau pentru familie) sau dimpotrivă, e o Cenușăreasă silită să aleagă “făina de cenușă”, doar ca să aibă ceva de făcut. I se pot da copilului bani pentru munca pe care o face? Ar trebui stabilit mai întâi pentru ce muncă este cazul să i se dea bani. Dacă copilul a făcut o muncă pentru care oricum ați fi plătit cuiva (a spălat mașina de exemplu) este perfect normal să îi dați copilului, ca bani de buzunar, suma economisită în acest fel; desigur cu condiția ca munca să fie bine făcută. Există însă treburi pe care le distribuim în familie și nu plătim nimănui pentru ele… Mamei nu-i plătește doar nimeni pentru cină, fiului nu-i plătește nimeni că a dus gunoiul.
Munca nu trebuie dată în nici un caz ca pedeapsă, altfel copilul îi va fi greu să aibă satisfacție de pe urma ei. Iar dacă copilul te ajută măcar cu vârful degetului, mulțumește-i ca și cum ar fi făcut ceva extraordinar. Această recunoștință îi va da putere să muncească și altădată. Este foarte bine când de ajutatul în casă sunt legate numai emoții pozitive. Atunci când copilul refuză să ajute, nu insista. Mama poate să îi arate că nu este greu și să înceapă ea să facă treaba liniștită. Poate copilul se va alătura și el apoi… Munca împreună e totdeauna mai interesantă decât comenzile și “indicațiile prețioase”.
Citește și: Învățându-i pe copii: RESPONSABILITATEA!
A-i da copilului tău să facă ceva prin casă este o muncă în plus. Aceasta, nu de puține ori îți scurtează serios timpul de odihnă.
Tocmai de aceea, ca și părinți tindem să ne descurajăm când intenționăm să aplicăm acest element de strategie în educarea copiilor. „Decât să stau să-i explic cum se face, mai bine fac eu munca respectivă în acel timp” – spunem adesea. Din perspectiva eficienței, avem dreptate. Însă din cea a educării copiilor noștri pe termen lung, greșim! Chiar dacă este o adevărată investiție de timp și de răbdare, instruirea copilului pentru a face anumite munci îl va face mai responsabil. De pildă, va face mai puțină dezordine în camera lui cu timpul și îi va transmite valoarea muncii. În anii care vor urma, el sau ea vor acumula cunoștințe și experiențe, fiindu-ne chiar și un sprijin neprețuit nouă, părinților. Prin urmare, să nu renunțăm la a-i trasa îndatoriri casnice și a-l asista în îndeplinirea lor. Atât el sau ea, cât și întreaga familie vom câștiga în viitor!
Vă dorim mult succes în parteneriatul părinte-copil pentru binele familiei!
Sursă imagine: https://pristinehousecleaning.com/