fbpx

Familia Ivas

Familia Ivas

Nu putem ajuta pe toți semenii noștri care trec prin greutăți și lipsuri, dar putem da o șansă, împreună, la unii dintre ei.

Familia Ivas a fost în atenția noastră timp de 4 ani. 4 ani în care, împreună cu oameni cu suflet mare am susținut financiar plata terapiilor pentru fiul lor Emanuel ce ajungea la aproximativ 2400 lei/lună. Sprijinul cu siguranță nu a fost doar financiar. A fost o familie de care ne-am atașat, i-am vizitat in fiecare săptămână, am păstrat legătura cu terapeuții și ne-a păsat efectiv cum copilul progresează și cum își însușește achiziții noi. Și nu au fost în zadar.

Vă îndemnăm să citiți în câteva rânduri povestea lor de viață pentru a vedea situația exactă…


Emanuel Ivas are 3 ani și locuia în Botoșani, împreună cu părinții și cei 2 frați, până luna august 2013, când a fost diagnosticat cu autism infantil. Fortați de această veste șocantă, întreaga familie a luat decizia de a se muta la Cluj-Napoca, unde Emanuel poate beneficia de tratament specializat.

Autismul este o tulburare de dezvoltare, o deficiență pervazivă. Persoanele care suferă de autism se confruntă cu probleme atunci când trebuie să comunice sau să interacționeze cu ceilalți. Deficițele severe de învățare le diminueaza capacitatea de a interpreta și de a înțelege mesajele din lumea înconjurătoare – cuvintele, gesturile, semnele, numerele, literele, uneori chiar emoțiile și sentimentele.

Emanuel are nevoie de terapie pentru că odată cu trecerea timpului acesta trebuie să dobandească achiziții specifice vârstei lui pe cele 5 domenii de dezvoltare: limbaj, autonomie, socializare, cognitie, motricitate.

O oră de terapie pentru Emanuel costă minim 30 lei, iar el are nevoie de 5 ore pe zi de terapie cu un specialist, alături de alte ore de muncă acasă, care să le facă cu părinții. În total ar însemna, 150 lei/zi, adică 3300 lei pe lună, ceea ce este foarte mult pentru ei și nu își pot permite.

Familia Ivas este compusă din părinții Ionuț și Ema, și cei 3 copii: Beniamin de 4 ani, Emanuel de 3 ani și Daria de doar o lună și jumătate. Venind la Cluj, alături de costurile terapiei, vor avea nevoie de sprijin provizoriu și pentru chiria unei locuințe.

Veniturile lunare ale familei sunt compuse din: salarul tatălui la locul nou de muncă, alocații, ajutor de handicap, în total 2.900 lei.

Cheltuielile lunare ale familiei: terapie Emanuel(minim 3.300 lei), utilități, hrană, îmbrăcăminte, combustibil, etc.(2.000 lei), în total 5.300 lei.

Ramane ca punând mână de la mână să ajutăm această familie să poată plăti în urmatoarele luni diferența de 2.400 lei/lună.”


 

Cam aceasta a fost povestea de atunci. Astăzi, Emanuel a recuperat mult și are achiziții noi. Cu siguranță părinții mai au mult de luptat. Autismul este o tulburare de care nu scapi. Toată viața te lupți. Și asta fac părinții în continuare acum, însă la Botoșani. Înapoi în orașul natal. Au considerat că este timpul să se retragă. Și au considerat că de aici înainte se pot susține singuri. Între timp în Botoșani s-au mai schimbat lucrurile și Emanuel poate merge acolo la terapie la un centru de stat gratuit.

Nu putem decât să mulțumim celor care ne-au fost alături și să credem în continuare în voi. Voi cei care întotdeauna ați știut să răspundeți pozitiv în astfel de situații.