fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption
Exemplul părinților

Exemplul părinților

Putem spune că fiecare dintre copiii noștri se află sub influența a nenumărați factori care le modelează caracterul și conduita. Și cu toate acestea, credem că determinantă va rămâne influența celor care i-au hrănit trupește și sufletește, oferindu-le un cămin călduros. Dorim să vă provocăm la a fi un exemplu pentru copiii dumneavoastră, până în cele mai mici detalii! Sunteți cele mai importante personaje din viața lor!

Iată ce afirma autorul cărţii Viaţa de familie, tradusă de Adrian Tănăsescu-Vlas la Editura Sophia, București, 2009 (p. 60):

„Cum sunteți datori să îi educați, să sădiți în copii suprema moralitate creștină? Mai întâi de toate, prin propriul exemplu, deoarece copiii se educă tocmai prin exemplul părinților. Orice învățătură dată prin cuvinte, orice artă pedagogică este nimic, este un gol în comparație cu exemplul pe care îl văd copiii în părinții lor. Spuneți-mi, oare vor crește curați și buni acei copii care în persona părinților lor văd cele mai rele exemple de moralitate? Oare vor fi curate și caste fiicele voastre dacă voi înșivă le veți da exemplu de desfrânare?

Vor fi cinstiţi, copiii voștri, dacă nu îi veți învăța cu onestitatea de la cea mai fragedă vârstă? Când fiii dau iama în grădini străine, când nu lasă fructele din livezi să se coacă și când vin oamenii să se plângă de ei, unele mame răspund liniștite: ,,Ei, și ce, copiii sunt mici, ce poți să le ceri?” Domnul le va cere socoteală lor şi vouă! De ce le-ați dat voie copiilor voștri să fure de la cea mai fragedă vârstă, de ce nu i-ați învățat poruncile lui Dumnezeu. De ce nu le-ați insuflat dezgust față de hoție și huliganism? Greu răspuns veți da înaintea lui Dumnezeu pentru orice sminteală pe care o văd copiii voștri în voi, pentru toate certurile, ocările, vorbele deșarte, bătăile care au loc sub ochii lor!

Dacă voi înșivă faceți așa, cum ce-i veți învăța pe copiii voștri?”

Citește și: Sunteți părinți creștini?

Cu siguranță, în calitate de părinți, aveți cele mai bune intenții vis a vis de copiii dumneavoastră. Nimic nu vă doriți mai puțin pe lumea aceasta decât să-i vedeți suferind și nimic nu vă provoacă mai multă împlinire decât să-i vedeți fericiți! Pentru că este așa, pentru că le doriți tot binele, nu așteptați ziua absolvirii facultății ori ziua căsătoriei, ci arătaţi-le-o acum! Străduiți-vă să nu spuneți nicio vorbă nepotrivită în familie. Iertați de fiecare dată când vi s-a greși Sacrificați-vă pentru binele tuturor și dovediți un caracter integru.

Prin toate acestea și prin toate câte mai pot fi transmiteți-le lecțiile binelui și ale fericirii! Nu puteți trăi în minciună, așteptând ca odraslele dumneavoastră să spună doar adevărul! Nu puteți încălca orice normă morală, sperând că ei vor urâ exemplul dumneavoastră și vor face invers! După cum binele este o binecuvântare care se transmite, la fel răul este un blestem care se moștenește! Luptați-vă cu dumneavoastră înșivă, pentru ca în fiecare clipă să trăiți doar așa cum vă doriți să vă vedeți urmașii trăind!

Vă dorim să fiți un adevărat exemplu pentru copiii dumneavoastră!

 

Sursă foto: http://house-md-blog.com/

Leave a Reply