fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption
Evitati conflictele in casnicie

Evitați conflictele în căsnicie!

Fără nicio îndoială există și conflicte cu urmări pozitive respectiv modalități pozitive de a gestiona conflictele în familie. Cu toate acestea, este benefic să generăm și să întreținem conflicte în căsnicie? Dorim să vă reamintim importanța evitării conflictelor cu potențial negativ pentru căsnicia dumneavoastră! Cu cât veți lua mai în serios pericolul pe care acestea îl reprezintă, cu atât vă veți proteja mai mult fericirea căminului!

 

În cartea Mama ortodoxă: dezvoltarea fizică și duhovnicească a copilului de la naștere la adolescență, trad. din lb. rusă de Mariana Cașu, Editura de Suflet, București, 2017, la p. 13 se specifică următoarele:

„Feriți-vă de conflicte oricât de mici ar fi. Feriţi-vă de orice înstrăinare. E de-ajuns să se pronunțe un cuvânt nepotrivit, astfel încât să se creeze în inimi o fisură care se lărgește, până când vă veți distanța totalmente unul de celălalt. Ați rostit ceva nepotrivit? Cereți-vă imediat iertare. S-a iscat între voi o neînțelegere? Nu contează cine dintre voi e vinovatul: nu rămâneți nicio clipă supărați, nu vă îndepărtați unul de altul fără să vă fi împăcat. Evitați cearta. Nu mergeți la somn tăinuind în sufletul vostru mânia. În viața de familie, mândria nu-și are locul. Nu vă flatați sentimentul orgoliului rănit și nu calculați scrupulos cine trebuie să-și ceară întâi iertare. Cei ce se iubesc nu se ocupă de asemenea calcule. Ei sunt mereu gata să renunțe și să-și ceară iertare.”

 

În societatea de astăzi a devinit un atuu supremația în orice dispută! La locul de muncă, pe stradă, la super-market – peste tot este esențial să avem dreptate. Și aceasta chiar dacă problema în discuție este una banală, cum ar fi prețul afișat ieri la un anumit produs. Eu – și nu altul – trebuie să am dreptate până și asupra acestui aspect! În acest context, este vital să transformăm familiile noastre în enclave de normalitate, care să schimbe societatea noastră. În cadrul căminului să evităm lupta pentru supremație. Să învățăm să spunem: Iartă-mă! Este mai greu prima dată, apoi a doua oară devine mai ușor și – treptat – constatând că toți greșim vom învăța să ne iertăm reciproc! Cu cât vom învăța mai repede acest mod de viață cu atât vom evita conflictele nedorite și vom neutraliza potențialul lor negativ pentru căsniciile noastre. Și câți dintre noi nu avem nevoie de așa ceva?

Leave a Reply