fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption
Educația financiară a copilului

Educația financiară a copilului

Există mai multe subiecte pe care le neglijăm adesea în educația copiilor. Unul dintre acestea sunt banii și gestionarea lor. Credem că dacă – deocamdată – noi adulții îi câștigăm și îi cheltuim, acesta reprezintă un subiect care nu îi privește prea mult pe copiii. Dorim să vă provocăm să acordați atenție educației financiare a copilului dumneavoastră! Aceasta întrucât cu siguranță nu vă doriți ca pentru el gestionarea banilor să fie un subiect neînțeles ori ceva ce nu a știut să prețuiască pentru că întotdeauna totul i s-a oferit fără limită și condiționări!

Iată ce afirma autorul cărţii Sufletul copilului vostru, tradusă de Adrian Tănăsescu-Vlas la Editura Sophia, (București, 2017 pp. 206, 212-215):

„De la ce vârstă puteți să începeți să-i dați copilului bani? Încă de la vârsta preșcolară, ca să se poată duce singur la magazin să cumpere ceva la însărcinarea voastră. Este important ca la vârsta școlară banii să nu fie pentru el ceva cu desăvârșire necunoscut […] Copilului căruia nu i se dau bani, nu va ști să interacționeze cu ei, și atunci când ei îi vor ajunge până la urmă în mâini, nu vor rămâne acolo multă vreme.

Este important ca atunci când le dați bani pe mână să controlați neaparat (dar nu cu duritate) cheltuielile copiilor, sa clarificați pe ce anume au fost cheltuiți și câți au rămas.  Despre bani eu i-aș vorbi copilului meu așa: ” Cunosc proști și ignoranți care sunt bogați și știu oameni inteligenți și harnici care financiar abia se descurcă-dar dacă vrei să fii convins că mâine o să ai bani, să știi că bani o să primești pentru cine ești și cum ești. Bani o să ți se plătească pentru cunoștințele tale, pentru abilitățile tale, pentru experiența ta. Pentru capacitatea de a-ți face treaba cu seriozitate și pentru caracterul deosebit. Iar de obținut toate aceste calități nu poți să le obții decât făcând eforturi serioase. Dându-ți osteneala să te perfecționezi.”

Citește și: Copiii și banii

Banii sunt un bun prilej de a deprinde răbdarea și capacitatea de nu te lăsa distras – dar este necesar să înțelegem că nu-l puteți învăța pe copil să fie răbdător, dacă nu îi dați bani și îi spuneți mereu: „Așteaptă!”… Te poți abține doar dacă ai libertate de acțiune. […] Un părinte înțelept și grijuliu îl va ajuta să înțeleagă pe copil că a cheltui banii cu cap nu este mai puțin important decât a-i câștiga.

Când vine vorba despre bani, poate cel mai important lucru pe care trebuie să-l învețe copiii noștri este responsabilitatea.

Mai întâi, trebuie să știe că ei vor fi reponsabili să-i câștige. Ca părinți trebuie să le explicăm cum se obțin banii și să-i învățăm că se pot câștiga doar prin muncă. Apoi, este important să ne conștientizăm copiii asupra responsabilității de a gestiona corect banii. De mici trebuie să știe că viciile și altele condamnate de morala creștină nu merită banii noștri, pe care i-am obținut cu greu. Totodată, ei trebuie să știe că este important ca noi să stăpânim banii, iar nu banii să ne stăpânească pe noi. Pe toate aceste lecții nu le vom putea preda teoretic. Dacă dorim să ne creștem sănătos copiii, trebuie să ne schimbăm noi. Însăși viața noastră să ilustreze fiecare principiu de educație financiară amintite mai sus.

Vă dorim să transmiteți cu înțelepciune copiilor dumneavostră principii sănătoase de educație financiară!

 

Sursa poză: https://www.shepherdsfriendly.co.uk

Leave a Reply