fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption
Cum sa va ajutati copilul sa faca fata la dezamagire

Cum să vă ajutați copilul să facă față la dezamăgire

În timp ce există emoții de reușite în viață, există și agonia înfrângerii și dezamăgirii. Recent, un prieten se străduia să-și ajute fiica adolescentă să facă față la dezamăgirea imensă dată de căderea examenului de conducere auto. Pentru ea, părea în acel moment că lumea se sfârșea. El a știut că este doar o piedică în calea vieții și că a reușit să o conducă să treacă peste și să devină mai puternică.

Când copiii noștri se confruntă cu dezamăgiri, este posibil să nu știe cum să răspundă. Ca și prietenul meu, ca părinți, treaba noastră este să îi ajutăm să depășească cât mai ușor această dezamăgire. Modul în care îi îndrumăm pe copiii noștri prin încercări, va forma modul în care se vor ocupa de acestea în viitor. Iată câteva sfaturi care să vă ajute să îi ajutați să facă față dezamăgirilor:

  1. Ascultă mai întâi …

Foarte des copiii noștri trebuie să știe că au fost auziți. Părinții doresc să repare lucrurile și să predea lecții. Dar prima prioritate trebuie să fie să ne auzim copiii vorbind despre frustrările, temerile și sentimentele lor. Identificați-vă cu adolescentul; încearcați să simțiți ceea ce simt ei.

  1. Când vorbiți, puneți întrebări!

Iată câteva întrebări, la care le puteți cere să se gândească și să răspundă – dacă nu și dumneavoastră, cel puțin lor înșiși:

  • De ce crezi că ești atât de dezamăgit … de fapt? Ajutați-i să se gândească la cauza reală a durerii lor. Răspunsul poate fi un lucru de suprafață, cum ar fi: “Am vrut să fac parte din echipa de fotbal”. Continuă să întrebi „de ce” la cel puțin trei nivele, pentru a-i ajuta să ajungă la rădăcina dezamăgirii. De exemplu, la întrebarea “De ce ai vrut așa de mult să faci parte din echipă?” ar putea să dea răspunsul “Ca ceilalți copii să mă placă/accepte”. Și atunci, întreabă: “De ce crezi că e important să fii popular?” Vă poate ajuta pe dumneavoastră, și pe el să vadă ceva mai important despre ei înșiși, cum ar fi îndoiala de sine sau singurătatea.
  • Ai avut așteptări realiste? Multe dintre dezamăgirile noastre sunt lucruri pe care le-am trăit din cauza așteptărilor nerealiste. Punând această întrebare îi ajutăm să ia în considerare modul în care o altă perspectivă l-ar fi ajutat să facă față dezamăgirii.
  • Ce poți învăța din aceasta? Indiferent de cum și de ce copiii noștri sunt dezamăgiți, există întotdeauna lecții importante de învățat. Cerându-le să se gândească la această întrebare, deschide ușa pentru dumneavoastră, pentru a împărtăși câteva lecții pe care le-ați învățat tot prin dezamăgire.
    Ce crezi că te-ar putea face fericit? Această întrebare îl ajută pe adolescent să se gândească de unde provine sursa de fericire și satisfacție. Este speranța lui în ceva puternic și demn de încredere, cum ar fi iubirea sau credința? Sau, este speranța lor în ceva trecător și nebunesc, cum ar fi popularitatea sau alte lucruri?

 

  1. Întreabaţi-i dacă le puteți da niște idei.

La un moment dat, puteți observa o deschidere pentru a vorbi. Dar înainte de a vă grăbi cu cuvintele voastre înțelepte, întrebații dacă sunt gata și dispuși să audă ceea ce trebuie să spuneți. Dacă sunt, ajutați-i mai întâi cu perspectiva … pentru a vedea clar realitatea lucrurilor.

Puteți, de asemenea, să îi ajutați să vadă diferența dintre nedreptate și consecință. De exemplu, prietenul meu a trebuit s-o ajute pe fiica lui să-și dea seama că anumite părți ale atitudinii instructorului ei de conducere, atunci când a dezamăgit-o, nu avea nimic de-a face cu ea. Deși părea nedrept și incorect. Cu toate acestea, unele dintre acțiunile ei în timpul testului o montau pentru un posibil eşec, creând consecințe pe care ea trebuia să le stăpânească.

  1. Amintiți-vă să dați copilului dumneavoastră o mulțime de afirmări. (Atenţie, nu afirmaţii!)

Se întâmplă dezamăgiri, dar acestea nu trebuie să altereze credința copilului că îl iubiţi și că rămâneţi alături de ei, indiferent ce s-ar întâmpla. Aduceți-le aminte că nu îi prețuiți pentru ceea ce fac sau nu fac, ci pentru cine sunt ei – copilul tău și copilul lui Dumnezeu. Uneori incursiunea in istoria dezamăgirilor stârneşte teme de discuţii dure.

Spune-ne! Care sunt câteva lucruri pe care le faceți pentru a vă conecta cu adolescentul dvs.?

Leave a Reply