fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption
Cum pastram relatia cu bunicii dupa divort

Cum păstrăm relația cu bunicii după divorț?

Nu încurajăm deloc divorțul. Însă din păcate în zilele de azi se întâmplă în tot mai multe familii. Tinere, sau mai învârstă. Oamenii nu mai știu să lupte pentru relațiile lor, se plictisesc repede, vor să simtă adrenalină, fluturași în stomac, etc.

Nu e un secret că divorțul este ceva foarte dificil pentru copii. Schimbarea neașteptată când unul dintre părinți părăsește casa și conflictele care-i urmează îi fac pe copii să se simtă vulnerabili, triști sau ostili. Un rai sigur, pentru mulți dintre acești copii, este stabilitatea și siguranța din casa bunicilor. Conservând acele relatii si timpul de care au nevoie ca să crească este mai important acum ca niciodată, chiar dacă este mult mai complicat.

Iată câteva sfaturi care să-i ajute pe copii să păstreze legătura cu rudele pe care le iubesc și de care au nevoie în viața lor.

 

  1. Nu dați vina pe părinții fostului soț!

Nu contează ce credeți despre familia fostului soț, ea este ruda copilului și divorțul nu poate schimba asta. Cine știe – ei pot să fie la fel de triști și dezamăgiți de rateurile maritale ale fostului ca și tine. Însă ezită s-o spună din cauza sentimentului de loialitate față de fost. Indiferent de situatie, copilul are nevoie de aceste relații. Singurul mod prin care puteți justifica întreruperea acestor relații este dacă sunteți îngrijorați de siguranța copilului când se află în grija lor. Învățați să separați socrii de fostul soț, să evitați a-i întrista aruncând asupra lor frustrările pe care le aveți și la care ei nu au nici o contribuție.

Citește și: 5 Cauze care pot procova divorțul într-o căsnicie

 

  1. Lăsați suferința voastră deoparte!

Ca și părinți divorțați trebuie să fiți capabili să aveți grijă de copiii voștri împreună după separare. Trebuie să înveți să-ți pui sentimentele tale pe locul doi iar trebuințele și sentimentele copiilor pe primul loc. Chiar dacă emoțional este dificil pentru tine să te întâlnești cu foștii socri, fă-o de dragul copiilor. Dacă este mult prea greu pentru tine, te poti înțelege cu fostul soț să-i ducă și să-i aducă de la părinții lui. Dar este mai bine pentru toți dacă învățați să cultivați o nouă relație după divorț care este lipsită de tensiune și cordială de dragul copiilor.

 

  1. Gândiți-vă la un terapeut

Dacă comunicarea este dificilă și aveți îngrijorări serioase despre vizitele bunici/copii, găsiți un terapeut care să vă asculte îngrijorările și să vă ajute să dezvoltați un plan prin care să le puteți rezolva. O a treia persoană, neutră, nu este implicată emoțional și vă poate ajuta să vă concentrați asupra realității. Să întrerupeți relațiile dintre copii și bunici doar pentru simplul fapt că nu puteți găsi o soluție satisfăcătoare pentru toți este inaccepabil. În unele cazuri bunicii cărora le este interzis să-și vadă nepoții apelează la justiție. Puteți evita acest lucru dacă sunteți rezonabil și acționați din proprie inițiativă.

Citește și: Încrederea și respectul se câștigă, nu se IMPUNE!

  1. Gândiți-vă la viitor

Poate nu puteți vedea asta acum dar relația bună dintre copii și bunici poate avea un efect pozitiv în viața ta mai târziu. Ce îți dorești pentru tine și copiii tăi peste 10 ani? O familie dezmembrată și cu certuri sau un grup de oameni care au depășit obstacolele și au dezvoltat o relație  bazată pe cinste și respect reciproc. Este posibil și nu poți să știi dacă nu încerci.

Leave a Reply