fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption
Cum îmi organizez lucrul de acasă în perioada Coronavirusului

Cum îmi organizez lucrul de acasă în perioada Coronavirusului?

Am auzit mulți oameni bucurându-se de faptul că pot lucra de acasă. În schimb am auzit și voci care spuneau că lucru de acasă cu copiii, numai lucru nu e. După mine, ambele variante sunt valabile. Depinde de tine, cum știi să te organizezi. Am trecut și eu prin aceste frământări și mă gândeam că poate vă ajută câteva ponturi.

Primele zile și pentru mine a fost un haos. Eram conștientă că nu pot să-mi mai păstrez programul meu obișnuit, îmi doream să fiu cât mai serioasă în munca mea, să mi-o fac la timp, să petrec timp și cu copiii și să mă ocup și de casă.

Înainte de toată această nebunie copiii mei aveau desene animate de două ori pe săptămână câte o oră.

În total două ore. În schimb stăteam pe afară, făceam mișcare, mă ajutau la treburile casei, cumpărături, toate acestea ei le considerau activități și erau încântați de ele. Când avea mami treabă, aveau și ei. Nici nu se punea problema altfel.

Au învățat să empatizeze cu mine și mă ajutau cu ce puteau și ei. Astfel s-a zidit o relație frumoasă între noi. Aveau de multe ori momente în care ziceau: „Mami, astăzi am vrea să inventăm noi un joc, se poate?” Sigur că mă bucuram și îi lăsam. Nu vă imaginați că le dădeam mult de lucru. Oricum, câte poți face într-un apartament de mărime medie la bloc. Era atât cât să-i ajute pe ei să se simtă utili. Ideea este că nu aveau timp să-mi ceară mai des desene animate într-o săptămână. Aveau de treabă. Și se pare că făceau lucruri care le împlineau nevoile.

Revenind la frământările legate de munca de acasă am realizat că trebuie să updatez totul. Nu pot pretinde să reușesc să fac tot ce făceam înainte. Să-mi păstrez ritmul, să fiu la fel de eficientă. Copiii să aibă atcivități și să învețe lucruri, la fel cum o făceau la grădiniță. Este imposibil. Nu este vacanță pentru ei, dar nici nu sunt la grădiniță. Deocamdată eu lucrez de acasă și trebuie să văd cum mă organizez mai bine. Iată 5 lucruri de care trebuie să ții cont când îți faci programul:

  1. Stabilește câte ore ai de lucrat și vezi de unde ai putea să le obții.

Unii părinți lucrează 4, 6 sau 8 ore. Nu poți avea pretenția ca de dimineață până la ora 16.00-17.00 copiii să stea liniștiți în camera lor ca tu să lucrezi. E inuman. Asta numai dacă îi vei lăsa non stop la desene animate. Ceea ce nu cred ca e de dorit pentru nimeni. Cât timp te-ar lăsa copiii, realist vorbind să lucrezi, fără să li se pară că e prea mult pentru ei. Sigur, în timpul acela le poți oferi și lor activități. Cât dorm copiii la amiază? Seara câte ore libere aș avea? Cât mă poate sprijini soțul/partenerul să stea și el cu copiii când vine de la lucru. Toate acestea le însumezi și vezi cât ai putea lucra. Apoi, te îndemn să ai o discuție cât de deschisă și sinceră cu șeful tău și să-i explici cât ai putea lucra, cinstit. Dacă simți că nu poți face față și ți se permite, îți iei concediu pentru situații de urgență și asta e.

  1. La ce trebuie să renunț?

La ce ar trebui să renunț, din timpul meu, ca să-mi pot îndeplini sarcinile de serviciu pe perioada cât voi lucra de acasă?

Eu una, aveam seara timpul meu de relaxare, de citi ceva ce-mi place. La asta a trebuit să renunț. Și încerc să mă relaxez jucându-mă cu copiii, sau gătind ceva ce-mi place.

Citește și: Ce este credința?

  1. Cât timp voi petrece citind știri despre coronavirus?

Pare ciudat? Pentru mine nu e. Desi nu sunt o persoană care pierde timpul citind știri sau uitându-mă pe facebook la postări, m-a luat valul citind zilnic mai mult de o oră ce se întâmplă în țară și în lume. Pune-ți limită! Abonează-te la un site de încredere, citește 10 minute pe zi, dimineața sau seara și pune punct. Nu poți face nimic frământându-te. Dacă simți să susții cu ceva oamenii care se luptă direct cu acest virus, foarte bine. Chiar te îndemn să faci acest lucru. Însă, nu ajută să stai să pierzi vremea citind zeci de știri. Acționează!

  1. Conștientizează-ți copiii de importanța jobului tău

Dacă cei din casă te înțeleg, ești câștigat. Copiii trebuie să înțeleagă că de undeva vin banii pentru mâncare, hăinuțe și tot ceea ce ei au nevoie. Dacă mama sau tata nu muncesc, nu vor putea să aibă cele necesare. Nu le oferi tot timpul, orice îți cer, la minut. Explică-le că anumite lucruri le poți cumpăra doar când iei salariul. Că altele sunt prea scumpe. Că de altele chiar nu avem nevoie. Dacă nu povestiți periodic de aceste lucruri, ei nu au cum să vă înțeleagă. Arată-le copiilor un pic din munca ta. Cum ți-o desfășori tu. Cum treci peste situațiile de impas. Noi avem momente în care ei stau și privesc ce fac eu. Iar eu mă prefac că le cer ajutorul. Sunt fascinați. Li se pare minunat să poți să faci atâtea lucruri. Le dezvoltă dragul pentru muncă și învățat.

  1. Stabilește-ți un program și ține-te cu strictețe de el!

Dacă ai posibilitatea să-ți fragmentezi munca pe parcursul întregei zile, stabilește clar care sunt orele între care vei lucra și respectă-le cu strictețe. Lasă-ți chiar timp pentru neprevăzute ca să nu ajungi să fii stresat că nu ți-ai îndeplinit toate sarcinile.

 

Dacă v-au fost de folos aceste ponturi, vă îndemn să le împărtășiți și cu alți prieteni și cunoscuți.

 

Cristina Turbuțan

Leave a Reply