fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption
Când pot avea copiii voștri mai multă libertate

Când pot avea copiii voștri mai multă libertate?

Este bine ca în relația părinți-copii să nu existe o stare de tensiune. Copiii râvnesc după mai multă libertate și independență, chiar dacă părinții vor să îi protejeze de orice potențiale pericole cu care ei s-ar putea confrunta în societate. Pentru adolescenți aceasta poate însemna că nu pot merge la mall sau la film cu prietenii fără să fie însoțiți de părinți.

Iată câteva indicii.

Cât de responsabil este copilul vostru? Își ține promisiunile în ceea ce privește treburile casnice?

Consolidarea încrederii reprezintă primul pas. Când spune că va face ceva, spre exemplu, că va tăia gazonul sau că va duce gunoiul, puteți avea încredere în el? Dacă da, atunci el este gata să se supună regulilor stabilite de voi, fie că sunteți în preajma lui sau nu. Dacă nu, gândiți-vă bine înainte de a-l lăsa să se expună unui mediu ce i-ar putea face rău, din cauza distragerilor sau a pericolelor.

Citește și: Când să știi când trebuie să spui NU?

Ce știți despre prietenii cu care se întâlnește?

Mai recomandat ar fi să îi cunoașteți chiar pe părinții prietenilor pentru a analiza regulile și așteptările pe care ei le au față de copiii lor. Dacă aveți încredere că acele reguli sunt corecte, iar copiii lor se supun lor în mod consecvent, atunci puteți sta liniștiți. Dar dacă vreuna din chestiunile pozitive enumerate mai sus lipsește, atunci nu ar trebui să dați voie copiilor voștri să aibă asemenea prieteni.

Ieșirile sunt cu copii de sex opus?

Dacă da, sunteți de acord ca fiul/fiica voastră să iasă în grup cu copii de sex opus? Majoritatea părinților nu i-ar lăsa pe copiii lor să aibă o întâlnire romantică la 12 sau 13 ani, dar lăsându-i să iasă nesupravegheați în grup, în mod involuntar, părinții tocmai de ce se feresc, fac. Așadar, fiți specifici: spuneți clar cu cine au voie să iasă la film sau cu ce „prieteni” au voie să se întâlnească pentru a merge la teatru.

Fiți specifici în ceea ce privește regulile de bază.

Este bine să meargă să mănânce împreună după vizionarea filmului? Este bine să meargă la shopping la un mall departe de casă? Este voie, indiferent de circumstanțe, să părăsească locul unde i-ați lăsat sau să se urce în mașina unui adolescent mai mare decât ei? Trebuie să fie mereu și mereu cu grupul? Spuneți-le așteptările voastre în mod clar pentru ca să nu mai existe loc de neînțelegeri.

Această chestiune legată de creșterea și educarea copiilor ar trebui să fie abordată cu pași mici. Ați putea să îi lăsați spre exemplu la film cu prietenii, cu condiția ca voi să îi duceți și aduceți înapoi acasă. Nu aveți cum să dați greș folosind această tactică care vă permite de altfel să vedeți dacă copilul vostru este responsabil sau nu. Dacă copilul vostru este capabil să trateze în mod responsabil chestiunile minore, atunci îi puteți oferi mai multă libertate cât de curând.

Citește și: Învățându-i pe copii: RESPONSABILITATEA!

Totuși, trebuie să vă urmați instinctul de părinte, nu să urmăriți doar niște reguli scrise. Dacă simțiți că ceva nu ar fi în regulă cu o ieșire de-a copiilor voștri, atunci spuneți nu. Este simplu. Se poate ca ei să nu înțeleagă și să vă acuze că sunteți prea protectivi, însă într-o zi vă vor mulțumi. Și chiar dacă nu o vor face, puteți fi siguri că ați greșit din cauză că i-ați iubit prea mult.

Spuneți-ne: cum ați decis să le oferiți copiilor voștri o mai mare libertate?

Leave a Reply