fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption
vacanta

7 SECRETE pentru o VACANŢĂ DE NEUITAT în familie (I)

Vine vacanţa! Cireşele o prevestesc în fiecare an. Iată una dintre cele mai aşteptate veşti. Nu doar de copii. Profesorii sunt chiar mai entuziasmaţi. Iar părinţii se bucură enorm. Mă refer la acea perioadă stress-free, work-free, sleep-full şi fun-full (adică fără stres sau muncă, dar cu multă odihnă şi distracţie).

 

Somnul nu ajunge! E nevoie de ceva mai mult. De activitate regeneratoare. Pentru că bateriile vlăguite ale corpului uman trebuie încărcate în mod repetat. Iar concediul sau vacanţa sunt redresoare aproape perfecte. Unii spun că după un concediu bun e nevoie de un altul ca să îţi revii. Eu cred că atunci s-a produs un scurt circuit serios pe undeva. O exagerare blestemată.

 

Totuşi, ce poţi face cu familia în vacanţă? Celor care au nevoie de câteva idei, le recomand să citească în continuare. Celorlalţi le spun să pună în practică ceea ce deja au plănuit. Important e să vă conving să faceţi. Vorba este inutilă fără faptă.

 

1. Faceţi ceea ce nu aţi reuşit până acum.

Listele cu puncte nebifate atârnă greu pe conştiinţe. Precum nişte rufe îmbibate de apă pe frânghii şubrezite de soare şi ploi. Funcţionează ca o barieră pe faza orizontală în mod permanent. Nu poţi trece mai departe. Nu poţi merge la nivelul următor. Au fost concedii în care v-aţi propus să ajungeţi în Deltă, că tot era aproape de Saturn, Eforie sau Mamaia? Dar de fiecare dată banii erau pe terminate înainte să finalizaţi şederea în staţiunea aleasă şi… Unde să mai mergeţi!? Speraţi doar să ajungeţi cu bine acasă. Sau dacă nu e Delta, e altceva. Faceţi ceea ce v-aţi propus în trecut. Pentru a trece mai departe e nevoie, câteodată, să mergi înapoi. Nu?

 

2. Planificaţi atingerea unor destinaţii noi.

Ştiu! Familiile se învaţă cu un tipar. Se simt în siguranţă să facă aceleaşi lucruri, să parcurgă aceleaşi drumuri, să ajungă la aceleaşi destinaţii. Le ştiu. Le-au mai rezolvat. Le sunt familiare. Dar intervine forţa opusă: nevoia de aventură. Antiteza este folositoare. Există dorinţă înnăscută de a vedea lucruri sau, mai bine zis, locuri noi. De a explora. Spre surprinderea mea, în general, femeile au iniţiativa asta. Sigur, nu fără excepţii. Bravo lor! Vacanţa este despre aventură, despre destindere, despre depăşirea limitelor. Aşa că papucii în picioare şi valea!

 

3. Realizaţi circuite tematice interesante.

În România este un obicei: acela de a face pelerinaje. De să spui nu unei excursii cu familia la mănăstirile importante? Sau la monumentele arhetipale (de exemplu la cele ale lui Brâncuşi)? O escaladare a atracţiilor montane cunoscute (Ceahlău, Bucegi etc.) pentru cei pregătiţi fizic poate constitui un volum de amintiri nepreţuite. Tocmai ne-au vizitat nişte prieteni străini. Am decis ca data viitoare să facem un circuit al castelelor din România. De ce nu? Sau o vizită în locuri naturale unice: Cascada Bigăr, Grădina Zmeilor, Podul lui Dumnezeu sau Vulcanii Noroioşi. Căutaţi-le pe google! Vă veţi uimi.
… va urma!

 

Gabriel Braic, 28.06.2018

Leave a Reply