fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption
5 sfaturi pentru a face față nervilor

5 sfaturi pentru a face față nervilor

Comportamentul vostru poate să se schimbe radical atunci când vă enervați. Imaginați-vă că stați jos cu o ceașcă de cafea în mână în timp ce copiii voștri aleargă prin cameră, strigând și împingându-se unul pe celălalt … iată reteța perfectă pentru nervi întinși la maximum!

Din nefericire, atunci când ne enervăm, avem un alt limbaj. Cel mai probabil nu vom ajunge să înjurăm, însă este destul ca limbajul nostru să fie presărat cu sarcasm, nerăbdare și cu extrem de puțină stăpânire de sine – ceea ce nu reprezintă varianta ideală pentru facilitarea comunicării și a relațiilor în familie. Iată cinci sfaturi pentru a face față stării de nervozitate. Aceste sfaturi vă vor ajuta să scăpați de mânie:

  1. Acceptați-vă sentimentele

Glumesc într-o anumită măsură, însă trebuie să conștientizăm că, în calitate de părinte, ne vom întâlni cu multe situații ce ne vor testa nervii. Încerc să percep aceste experiențe ca fiind de ajutor, deoarece prin ele sunt testat și datorită lor, cresc și eu, și copiii mei. Felul în care noi gestionăm nervii va influența modul în care copiii noștri se vor stăpâni în fața nervozității.

Citește și: Ascunderea golului din noi

  1. Nervi fără insulte

Da, vă puteți enerva pe copiii voștri. Da, puteți fi fermi cu copiii voștri și să puneți în aplicare consecințele pentru acțiunile lor. Și da, puteți fi nervoși pe copiii voștri, însă fără să îi insultați. Aceasta înseamnă: fără apelative deranjante, fără amenințări de genul: „dacă nu te poți controla să nu îți mai lovești sora, atunci vei avea probleme!”. De asemenea, nu fiți prea duri cu ei, de exemplu, evitați să spuneți: „care e problema ta?”. Țineți minte: fiți fermi, dar blânzi.

  1. Clarificați situația

Încercați să vă calmați, strigând în gura mare un cuvânt inventat. Am mai făcut aceasta și a atras atenția copiilor mei, detensionând situația. Vorbiți cu o voce amuzantă. Șoptiți. Puteți începe să săriți. Faceți orice numai să vă calmați. Și mereu puteți spune: „bine, sunt foarte nervos momentan și nu vreau să spun ceva ce s-ar putea să regret mai apoi. Voi părăsi camera pentru câteva minute pentru a mă liniști”.

  1. Analizați-vă comportamentul

Odată ce am reușit să mă liniștesc, am început să mă analizez pentru a stabili ce anume mi-a stârnit anumite reacții. Au fost copiii cei care mi-au provocat starea de nervozitate sau vreun conflict rămas nerezolvat cu soțul meu? Sunt de vină oboseala fizică, situația financiară sau altceva pentru starea mea de iritare?

Citește și: Ce învață copiii de la noi dacă ne pierdem cumpătul?

  1. Evaluați-vă comportamentul

Puteți învăța să gestionați stările de nervozitate, evaluând felul în care v-ați descurcat ultima dată. Eu mă întreb: ce pot face pentru a îmbunătăți comportamentul meu? Trebuie să îmi cer iertare pentru modul în care m-am comportat când eram supărat? Ar trebui să am o discuție cu copiii mei în legătură cu gestionarea nervozității?

Există diferite feluri prin care putem aborda starea de nervozitate: exploziv, gentil, dur sau matur. Să sperăm că cu toții vom reuși să o abordăm în ultimul fel.

Spuneți-ne: cum reușiți să gestionați starea de nervozitate?

Leave a Reply