fbpx

4 APRECIERI după care TÂNJESC BĂRBAŢII

4 APRECIERI după care TÂNJESC BĂRBAŢII

4 APRECIERI după care TÂNJESC BĂRBAŢII

Da. Și bărbații tânjesc după aprecieri. Nu numai femeile. Până la urmă fiecare dintre noi avem nevoie de recunoașterea celor din jurul nostru.

Prietene, ceea ce voi scrie în continuare sunt reflecţii personale adunate în aproape 15 ani de căsnicie. Adică e adevărul, subiectiv desigur, pe care îl împărtăşesc în calitate de bărbat cu tine. Sunt un om al cuvintelor şi te asigur că lucrurile stau astfel pentru o bună parte din specia noastră.

Crezi că omul este o fiinţă superioară? Nu este singurul dotat cu gură şi creier, dar, dintre toate fiinţele pe care le-a creat Dumnezeu, omul este superior prin limbaj. Cuvântul este o formă inimaginabil de puternică în exprimarea socială. Cuvântul poate zidi sau dărâma, poate descoperi sau acoperi, poate destăinui sau tăinui, poate ferici sau întrista, poate crea sau distruge, poate emoţiona sau aplatiza, în definitiv poate învia sau omorî.

În căsnicie soţii intră, şi rămân, prin vorbire. Comunicarea îi atrage şi îi menţine împreună. Totul începe printr-o privire, apoi urmează cuvântul care aduce cu sine dăruirea deplină. Ne spunem sute-mii de vorbe zilnic şi milioane de fraze într-o viaţă. Totuşi, ce îşi doresc bărbaţii să audă de la soţiile lor? Există câteva expresii care rezonează fantastic de bine în inima bărbaţilor. Ecourile lor sunt ca şi cele ale unor cuvinte puternice care se lovesc de granitul munţilor şi se revarsă în văi odată cu ploaia binefăcătoare de vară.

1. Eşti cel mai puternic!

Dacă frumuseţea este forţa vitală după care tânjesc soţiile, soţii sunt recompensaţi prin complimente care au în vedere vigoarea. Şi nu doar cea fizică. Există un tip de capacitate mentală pe care o degajă sub presiune. Iar asta se traduce prin calm emoţional, claritate în comunicare, linişte a minţii, putere de decizie. Aţi fost vreodată într-o situaţie limită? A trebuit ca soţul dvs. să îl confrunte pe vecinul decerebrat care nu ştie să comunice decât zbierând? Sau i-a cerut socoteală chelnerului neospitalier care vă servea cu un prea vizibil dezgust? L-a liniştit cu înţelepciune pe şoferul maniac, un fel de J. Bond închipuit intrat în sevrajul vitezei unei curse urbane de maşini? A reuşit să alunge cu fermitate haita de câini colţoşi de pe alei, care dorea numaidecât să afle ce gust au celulele dvs.? Atunci vă recomand să îl felicitaţi spunându-i cât este de puternic.

2. Cred în tine!

Cu aceste cuvinte (ascultaţi-mă, stimate doamne!) bărbaţii sunt capabili de (aproape) orice. Metaforic vorbind, ei vă pot aduce luna de pe cer. Dar până la lună, ei vă pot aduce un mic dejun la pat, vă pot oferi vacanţa mult visată, vă pot uimi în ce priveşte relaţia cu copii, vă pot împlini dorinţele. Să exemplific. În timp ce lucram la casa noastră, Mihaela voia să lipim cărămidă aparentă pe un perete din dormitor. După ce am luat cutiile din magazin, cărămizi, adeziv, chit de rosturi, am întrebat-o: „Şi cine le va lipi pe perete? Ştii pe cineva?” Răspunsul a fost abracadabrant: „Noi, dragă! Ştiu nişte tutoriale pe youtube!” A fost ceva în genul: „Iubitule, vei vedea că vei reuşi. Eşti inteligent, îţi place să te ocupi de casă, iar eu am încredere că vom isprăvi munca asta cu bine!” Şi am isprăvit-o. Ba chiar ne-am placat şi şemineul aşişderea.

3. Sunt mândră de tine!

Fiinţele umane tind a multiplica acţiunile pentru care primesc aprecieri şi recompense. La polul opus, oamenii răresc faptele care atrag critici şi pedepse. De aceea, cuvintele „Sunt mândră de tine!” au un impact profund asupra bărbaţilor. Ele ating coarda sensibilă a stimei de sine, care, hrănită corespunzător şi corect, mişcă voinţa. Şi antrenează pozitiv sentimente plăcute în sufletele bărbaţilor. Soţiile sunt fiinţele care, din perspectiva gradului de apropiere emoţională, urmează mamelor (şi taţilor) în istoria unui băiat. Devenit bărbat, validarea rezultatelor sale (aproape pe toate planurile), ţine de femeia de lângă el. E ca şi cum, copil fiind, tatăl îi confirma succesul, încurajându-l de pe marginea terenului (Bravo! Felicitări, fiule! Ai dat un gol spectaculos.). Acum, soţia preia rolul acesta. Ceea ce se schimbă e doar jocul, nu şi regulile. Nu şi resorturile care conduc spre noi recorduri.

4. Mă faci fericită!

De fapt, acesta este scopul existenţei. Nu? Să fim împliniţi. Să atingem fericirea! Cel puţin pe la graniţele ei, dacă nu în epicentru. Şi nu mă refer doar la sex, deşi actul intim este cel unificator moment pe care îl pot experimenta soţii pe coordonata orizontală, umană a existenţei. Unii se căsătoresc pentru a fi fericiţi. Şi cred că celălalt este responsabil pentru fericirea lui. Nimic mai fals. Dacă fericirea este în ceva extern ţie, niciodată nu vei fi în stare să o controlezi. Dar acesta este alt subiect. La ce mă refer aici? La faptul că adevărata fericire este cea pe care o oferi. Este cea împărtăşită cu alţii. Pentru că fericirea altora este generatoare de adevărată bucurie. Internă. Astfel că, atunci când partenerul tău face unul din gesturile tale preferate, sau spune cuvintele care îţi umplu rezervorul emoţional, nu ezita să îi arăţi ceea ce simţi. Înăuntru. Niciodată nu putem abuza de cuvintele acestea. De aceea, foloseşte-le ori de câte ori ele exprimă realitatea din inima ta!

Puterea cuvintelor este inimaginabilă. Testaţi şi vedeţi! Solomon, înţeleptul din Ierusalim certifică experienţial aceasta. Iată ce scria în relaţie cu iubita sa: „Ce lipici în dezmierdările tale, mireaso! Ele preţuiesc mai mult decât vinul. Miere picură din buzele tale.” În cartea Cântarea Cântărilor, un dialog dintre el şi ea, se poate observa ceea ce am încercat să prezint în rândurile anterioare. Vă recomand să lecturaţi această superbă carte biblică (ca de altfel, întreaga Scriptură).

Stimaţi domni, dacă v-a plăcut articolul, 4 aprecieri după care tânjesc bărbaţii, trimiteţi-l soţiilor voastre. Îmi veţi mulţumi mai târziu. Stimate doamne, dacă şi dvs. consideraţi folositor acest articol, aplicaţi ceea ce se potriveşte contextului familiei voastre. Toaletaţi-vă limbajul şi ornaţi-l cu aceste complimente. Nu trebuie să îmi mulţumiţi. Este de ajuns să cred că a adus un strop de armonie în relaţia voastră.

P.S. Cu siguranţă mai sunt şi alte aprecieri pentru care soţii ar face posibilul şi imposibilul. M-aş bucura dacă aţi intra în dialog şi mi le-aţi scrie în comentarii. Mulţumesc.

 

Gabriel Braic, 30.04.2018

Leave a Reply